joi, 26 iulie 2012

Galbiori cu usturoi

Pofteam de muuult timp la galbiorii astia , insa la prima aparitie pe piata aveau pretul nesimtit de 15 euro / kg . La nici doua saptamani , cand s-a umplut padurea de ei , au scazut si comerciantii pretul la taraba, asa ca am cumparat sa-mi fac pofta ( nu indraznesc sa-i culeg din padure , am eu pitici pe creier  ).


Avem nevoie de :
- cca. 400 g galbiori , 2 catei de usturoi, 1 ceapa mica ( putin mai mare decat o nuca ) , 2 linguri ulei , sare , piper , 50 g unt , patrunjel verde tocat

Preparam asa :
Galbiorii se spala cu grija cu apa rece si se lasa la scurs .


Cei mari se taie , cei mici se lasa intregi .
Ceapa si usturoiul se toaca marunt . Uleiul se pune la incins , se adauga ceapa si se lasa pana devine aurie , se adauga usturoiul si galbiorii. Se lasa pe foc pana se evapora toata apa lasata de galbiori (lasa destul de multa apa ) , apoi se adauga sare si piper dupa gust. Se adauga si untul , apoi patrunjelul verde tocat si se ia de pe foc .



Se servesc calzi , eventual cu o felie de paine proaspata.


marți, 24 iulie 2012

Clafoutis cu agrise si coacaze negre

Cu mult timp in urma a pus Alex pe forum o reteta de clafoutis . Am facut cu cirese de vreo 2 ori , cu caise , dar m-am gandit sa incerc si alta varianta ...cu agrise . Dar pentru ca aveam cam putine , am adaugat niste coacaze negre . Rezultat  ... minunat .


Avem nevoie de :
- 3 oua , 3 linguri zahar , 100 g faina , 1 lingurita extract de vanilie , 200 ml lapte, un praf de sare , agrise si coacaze negre , zahar pudra , putin unt
- forme : 14 cm diametrul ( 3 buc necesare ,eu am avut doar 2 si am pus restul intr-o forma mai mica , adanca )

Preparam asa :
Fructele se spala si se lasa la scurs .


Formele se ung cu unt . Se aseaza fructele .


Ouale se bat usor cu un praf de sare , se adauga zaharul si extractul de vanilie , faina in ploaie , apoi laptele treptat mixand compozitia .

Compozitia obtinuta trebuie sa aibe consistenta unui aluat de clatite. Se toarna deasupra fructelor.


Formele se pun in cuptorul preincalzit la 180 de grade , pentru cca. 40 de minute. Se face testul cu un cutit ...daca infipt in mijloc , lama iasa curata , aluatul este facut .
Se lasa la racit si se presara deasupra zahar pudra .





luni, 23 iulie 2012

Mini-tarte cu fructe de padure

In febra fructelor  de padure , m-am gandit sa fac aceste tarte. Am adunat fragute , coacaze rosii si negre , afine proaspete si am decongelat niste zmeura si merisoare si am trecut la treaba . Crema este una de lapte cu vanilie. Am zmeura , am vanilie , deci pot participa la Provocarea "Dulce Romanie" , initiata de Mihaela si sustinuta luna aceasta de Cosmin & Daiana.


Avem nevoie de :
- pt. aluat: 100 g faina, 1 galbenus de ou , 40 g zahar , 60 g unt , un varf de lingurita de praf de copt
- pt. crema : 50 g unt , 250 ml lapte , 80 g zahar , 50 g faina , 1/2 pastaie de vanilie
- fructe de padure: fragute , coacaze rosii si negre , afine, zmeura si merisoare , tort jelee rosu
- forma : 14 cm diametrul ( 2 bucati )

Preparam asa :
Fructele de padure proaspete se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs (cele congelate le-am decongelat).


Faina se cerne cu praful de copt , se adauga zaharul , untul moale si galbenusul si se framanta un aluat omogen. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece 15 minute . Apoi se imparte in doua bucati egale si se intinde cate o foaie pentru fiecare forma . Se tapeteaza cu unt fiecare forma si se aseaza foaia . Se inteapa din loc in loc cu furculita , se aseaza hartie de copt si se pun boabe de fasole uscata ( pentru a nu lasa aluatul sa creasca prea mult ). Se dau formele la copt , in cuptorul preincalzit la 170 de grade , pentru 15 minute . Apoi se scoate hartia de copt cu boabele de fasole si se mai lasa in cuptor 10 minute . Se scot si se lasa la racit .
Intre timp se prepara crema de vanilie . Se pune untul la topit intr-o cratita , se adauga laptele treptat . pastaia de vanilie se taie in doua si se scot semintele . Se adauga semintele in lapte , apoi se adauga zaharul in ploaie , faina tot in ploaie amestecand continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase . Se lasa pe foc , amestecand continuu , pana se ingroasa crema . Se lasa putin la racit si se toarna peste blaturi.
Fructele de padure se aseaza deasupra cremei .
Tort jelee se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj si se toarna peste fructe.


Se lasa pana se intareste jeleul si se pot servi .

miercuri, 18 iulie 2012

Spaghete cu chiftelute si sos de rosii

De cand a vazut filmul de animatie "Doamna si vagabondul" micuta mea imi tot cere spaghete cu chiftelute si sos ca-n film . Acu' serios , de unde sa stiu eu cum le facea Toni in film? Cert era ca trebuia sa fac ceva care sa semene cu mancarea delicioasa pe care o serveau , intr-o seara romantica , cei doi caini .  Asa a iesit ceea ce urmeaza , a fost servit cu drag si pofta de micuta mea , direct cu mana , pentru ca asa i s-a parut ei amuzant ( si pentru ca nu i-am permis sa bage direct gura in castron,  asta a vrut sa faca initial).


Avem nevoie de :
- 300 g spaghete , 3 l apa , 1 lingura sare
- pt. chiftelute : 200 g carne tocata , 1 ou , 2 linguri pesmet , 1/4 ceapa , 1 catel de usturoi , 1/2 lingurita rasa boia de ardei dulce , sare , piper 
- pt. sos : 1 rosie , 250 ml sos de rosii , 1 catel de usturoi , 1/4 ceapa , 1 lingurita busuioc uscat , sare , piper
- parmezan ras
- portii :3

Preparam asa :
Spaghetele se pun la fiert in apa cu sare , respectand timpul de pe ambalaj.
Pentru chiftelute se toaca ceapa si usturoiul marunt , se adauga la carnea tocata , se adauga condimentele , pesmetul si cam jumatate din oul batut . Se omogenzeaza si se fomeaza chiftelute micute , cam de marimea unei cirese . Se prajesc in ulei incins sau in cuptor , stropite cu putin ulei , pentru o varianta mai "light".
Rosia se decojeste si se taie bucati . Se paseza la blender impreuna cu usturoiul si ceapa tocate . Se adauga sosul de rosii , busuiocul , sare si piper si se amesteca . Se pune sosul obtinut intr-o cratita , se pune la fiert. Cand a scazut putin , se adauga si chiftelutele prajite anterior si se mai lasa sa dea un clocot .
Spaghetele se scurg de apa . Se toarna deasupra lor sosul cu chiftelute , se presara deasupra parmezan ras si se servesc calde .


marți, 17 iulie 2012

Halloumi de casa

De cand am fost in Cipru , am devenit mare amatoare de halloumi . Este o specialitate de branza cipriota , facuta din lapte de capra si de oaie , dar si de vaca uneori . Are punctul de topire foarte ridicat , deci merge perfect pe gratar .
M-am prins sa o fac si eu acasa , chiar daca in Finlanda o gasesc si-n magazine fara probleme. Eram curioasa daca reusesc. Experimentul meu a fost partial reusit , deoarece nu am folosit lapte gras , ci doar cu 1.5 % grasime , pentru ca nu gasesc lapte gras in orice magazin ...finlandezii sunt obsedati  de preparatele fara grasime  , fara lactoza , fara gluten , fara ...fara ...fara ... :(  Asa ca , sfatul meu , daca va incumetati sa faceti acasa halloumi , folositi un lapte cat mai gras .


Avem nevoie de :
- 1 l lapte gras , 1 lingurita sare , 1 lamaie

Preparam asa :
Laptele se pune la fiert . Cand da in clocot , se stoarce zeama de la o lamaie in el si se opreste focul . Se agita putin cratita si se lasa deoparte , cca. 10-15 minute , pana se separa branza de zer . Se strecoara printr-o bucata de tifon si se lasa la scurs . Se strange bine pentru a elimina tot zerul si se leaga strans tifonul la capat .
Intr-o cratita adanca , se pune la fiert apa , suficienta cat sa acopere branza . Se adauga sarea si se pune branza cu tot cu tifon . Se fierbe cca. o ora , intorcand din cand in cand branza pe cealalta parte.
Se scoate din apa , se taie tifonul si se lasa la racit branza . Se pune la frigider o zi .


Mie mi-a iesit o bucata de 120 g de branza , dar daca folositi un lapte mai gras cred ca iasa mai multa.
A doua zi am prajit-o putin pe gratar si am servit-o cu o salata .


Sursa : www.tavolamediterranea.com

sâmbătă, 14 iulie 2012

Muffins cu banane si afine

Am fost la cules de afine , m-am ales cu vreun kilogram , ca nu am avut nervi sa stau mai mult , era invazie de tantari si i-am saturat bine pe toti. Din jumatate de kilogram am facut niste dulceata , asa de-o felie de paine cand avem pofta , iar restul le-am impartit frateste in familie. Am oprit cateva si pentru niste muffins.


Avem nevoie de :
- 75 g unt , 2 oua medii , 100 g zahar , 150 g faina , 1 lingurita praf de copt , 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu , 1/4 lingurita sare , 2 banane foarte coapte , 100 g afine , 1 lingura extract de vanilie
- pt. glazura : 50 g zahar pudra , 3 linguri lapte condensat indulcit , 1 lingura lapte

Preparam asa :
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul , se adauga cate un ou mixand bine dupa fiecare. Se adauga extractul de vanilie .  Faina se cerne cu praful de copt , bicarbonatul si sarea si se aduga la amestecul de unt si oua , amestecand bine pentru omogenizare.
Bananele se paseaza cu furculita . Afinele se spala si se sterg usor cu un prosop de bucatarie . Se adauga fructele la aluat si se omogenizeaza cu ajutorul unei spatule .
Hartiutele pentru muffins se aseaza in forma . Se distribuie in fiecare  aluat , cam pana la treisfertul fiecarei hartiute .
Se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de 30 de minute .


Se lasa la racit cateva minute , timp in care se pregateste glazura . Zaharul pudra se amesteca cu laptele condensat si laptele. Cu aceasta compozitie se "stropesc " muffinsii.


Se pot servi si calzi si reci , sunt foarte aromati.


miercuri, 11 iulie 2012

Chec cu afine si coacaze negre

A inceput , in sfarsit , si aici sezonul la fructele de padure . Primele aparute sunt fragutele , afinele si coacazele negre . Fructele de padure sunt favoritele noastre , deci nu se putea sa nu fac ceva repede din primele fructe adunate . Asa ca , m-am gandit sa fac un chec cu afine si coacaze negre .


Avem nevoie de :
- 150 g faina , 80 g zahar , 2 oua , 125 g iaurt , 50 g unt , 1 lingurita praf de copt , 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu , 1 lingura extract de vanilie , un varf de lingurita de sare , coaja rasa de lamaie , cca. 100 g afine si coacaze negre
- zahar pudra
- forma : 24x10x7

Preparam asa:
Ouale se amesteca cu iaurtul , se adauga zaharul , extractul de vanilie , coaja rasa de lamaie si untul moale . Se omogenizeaza. Faina se cerne impreuna cu praful de copt , bicarbonatul , sarea  si se adauga treptat la amestecul cu oua.
Afinele si coacazele se spala , se sterg cusor cu un servet de bucatarie si se dau prin putina faina . Se adauga la aluat si se amesteca usor cu o spatula.
Compozitia se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt .
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade , pentru cca. 50 de minute.
Se lasa la racit si se presara deasupra  zahar pudra .


Este foarte pufos si aromat .


marți, 10 iulie 2012

Paine cu iaurt

Povesteam aici despre o paine cu iaurt , care se face foarte usor si rapid , pe care am facut-o pentru o "deplasare" si nu am reusit sa pozez sectiunea. Am refacut-o pentru ca este absolut senzationala , asa ca am si sectiune. Reteta tot de la Pokha's.
Nu necesita drojdie , deci e fara dospire.


Avem nevoie de :
- 250 g iaurt gras , 1 ou , 1/2 lingurita zahar , 1 lingurita sare , 280 g faina , 10 g praf de copt
- ulei de masline , mac

Preparam asa :
Faina se cerne cu praful de copt . Iaurtul , oul intreg , sarea si  zaharul se amesteca si se adauga peste faina. Se amesteca bine. Rezulta un aluat lipicios , dar nu se mai adauga faina.
Aluatul se pune intr-o forma acoperita cu hartie de copt si se intinde cat mai bine posibil. Eu m-am ajutat de niste ulei de masline. Se presara deasupra macul.


Painea se coace in cuptorul incins la 190 de grade , timp de 25-30 de minute , pana se "bronzeaza" frumos deasupra.


luni, 9 iulie 2012

Baghete

Cand am facut desertul turcesc  am vazut la Pokha's cateva retete care mi-au facut cu ochiul , asa ca m-am abonat la retetele ei si daca tot am avut cerere de paine , am zis sa incerc si niste baghete pe care le-am vazut la ea.  O sa vin si cu reteta de paine in curand , pentru ca a fost foarte buna , dar fiind dusa in deplasare nu am avut sectiune , sa va arat minunatia.  Dar acum sa revin la baghete , pentru ca tare mi-au placut .



Avem nevoie de :
- 400 g faina , 25 g drojdie proaspata, 250 ml. lapte caldut , 1 lingurita sare,1 lingurita zahar,4 linguri ulei de masline
- putin lapte , susan

Preparam asa :
Drojdia se dizolva in 100 ml din lapte , se adauga zaharul si 2 linguri din faina si se toarna intr-o adancitura facuta in faina cernuta . Se lasa 10 minute , pana face drojdia bulbuci . Se adauga sarea , uleiul si restul de lapte si se framanta un aluat omogen , nelipicios .
Aluatul se lasa la crescut la loc cald , pentru cca. 30 de minute , pana isi dubleaza volumul .
Se imparte in doua , se intinde cate o foaie din fiecare bucata si se ruleaza ca la rulada.
Baghetele obtinute se pun in tava acoperita cu hartie de copt si se mai lasa la crescut , acoperite cu un prosop , pentru inca o ora . Dupa o ora se cresteaza din loc in loc , se ung cu lapte si se presara deasupra susan .



Se coc in cuptorul preincalzit la 190 de grade timp de 25 minute .
Se lasa la racit pe gratar . Sunt  foarte pufoase .


vineri, 6 iulie 2012

Clatite cu pate de ficat la cuptor

Daca am facut pate de ficat , de ce sa nu incerc sa-l folosesc si la altceva decat intins pe paine ( nu ca nu ar fi foarte bun si asa ) ? Ideea am preluat-o de la Ellani , de pe Arta Culinara , facuse ea cu ceva timp in urma o tarta din clatite , umplute cu ficat , care mi-a picat cu tronc mie . Asa ca , am trecut la treaba si a iesit ceva foarte fain .


Avem nevoie de :
- 6 clatite fara zahar , pate de ficat , unt pt uns tava
- pt. sos : 50 g unt , 1 lingura faina , 250 ml lapte , sare , piper , nucsoara , 100 g edam ras , cateva ciuperci din conserva, chives tocat
- forma : 15x20 cm

Preparam asa :
Intr-o cratita se topeste untul , se adauga faina si se amesteca bine , se adauga treptat laptele fierbinte si se continua amestecarea pana se ingroasa sosul . Se adauga sare , piper , nucsoara rasa dupa gust si se ia de pe foc . Se adauga edamul ras , chives-ul si ciupercile si se amesteca .
Forma termorezistenta se unge bine cu unt . Clatitele se ung cu pate de ficat si se ruleaza . Se aseaza una langa alta in forma . Se toarna deasupra sosul , se mai presara deaupra cateva fire de chives tocate marunt si se da la cuptor la 180 de grade , pana devine auriu deasupra .


Se lasa putin la racit , se portioneaza si se servesc . Eu am presarat deasupra si niste parmezan ras.


Nota :
In loc de edam folositi ceddar , e mult mai bun . Eu nu am avut din pacate . Data viitoare !

joi, 5 iulie 2012

Pate de ficat de pui

A fost odata  o caserola de ficat de pui care statea degeaba in congelator . S-a gandit ea ca ar trebui sa se faca utila , asa ca a fluierat tare de tot cand am deschis congelatorul , sa-mi atraga atentia . Vazut , placut , da' ce sa fac cu ea sa guste si co-locatarul ? Pate ! Mai facusem eu cu ani in urma , cand era ajutorul micuta , a fost gustos , asa ca hai sa repet experienta .


Facem lista cu cele necesare :
- 400 g ficat de pui , 1 ceapa mica , 1 catel de usturoi , sare , piper , nucsoara macinata , lapte , 100 g unt


Si trecem la treaba:
Ficatul se pune la fiert in lapte ( cca. 1 l am folosit ) . Cand este fiert , se scurge laptele ( dar se pune deoparte ) , se adauga ceapa tocata marunt , usturoiul pisat , sare si piper dupa gust si putina nucsoara rasa . Se adauga cateva linguri din laptele in care a fiert ficatul si se paseaza cu blenderul . Se adauga untul la temperatura camerei si se mixeaza in continuare , pana devine o pasta omogena .


Se serveste pe o felie de paine proaspata sau se foloseste la alte preparate ( vin si cu o idee super in curand ).


marți, 3 iulie 2012

Ciorba de perisoare

Am constatat ca nu am pe blog reteta de ciorba de perisoare . Asa ca daca tot am facut-o , am zis sa si scriu reteta. Nu am mai apucat sa o si public si a stat pe tusa cam mult. Astazi mi-am amintit de ea si i-am zis "drum bun ".
La ciorba asta eu prefer sa rad legumele , cui nu-i place  le poate taia bucati ,dar treaba merge mult mai repede asa .


Avem nevoie de :
-2 morcovi mari , 1/2 telina  mica , 1 pastarnac , 1 ceapa mica , 1/2 ardei , 2 cartofi , suc de rosii , patrunjel verde , leustean , ulei , sare
- pt. perisoare : 200 g carne tocata amestec porc-vita , 2 linguri orez , 1 ou , sare , piper , putin gris

Preparam asa :
Morcovii , telina si pastarnacul se dau pe razatoarea cu ochiuri mari . Ceapa se toaca marunt . Se pune ulei la incins si se calesc legumele rase si ceapa . Se adauga ardeiul taiat cubulete si 2 l de apa , se sareaza si se lasa la fiert , la foc mic .
Intre timp se prepara perisoarele . carnea tocata se amesteca cu orez , oul batut , sare , piper si putin gris ( cam o lingurita ) . Am ales sa pun si gris pentru ca leaga mai bine compozitia si perisoarele devin ceva mai pufoase .
Din compozitia de carne se fac perisoare . Acestea se pun in ciorba care fierbe la foc mic  , iar cand se ridica la suprafata se poate da focul mai mare .
Se lasa la fiert in continuare cca. 20 minute .
Cartofii se curata si se taie cubulete . Se adauga la ciorba si se mai lasa la fiert 15 minute . Apoi se adauga suc de rosii si verdeata proaspata si se mai lasa sa dea un clocot.
Se serveste cu ardei iute.


Pofta mare !







luni, 2 iulie 2012

Desert cu biscuiti , crema de lapte si banane

Un desert absolut delicios , pe care l-am facut si alta data , doar ca nu am ajuns sa-l fotografiez , a disparut rapid . Reteta de la Pokhas , ea il numeste keskul  - un desert turcesc . Este un desert in straturi , biscuiti , crema de lapte si felii de banane , usor si fin , simplu de facut .


Avem nevoie de :
- 200 g biscuiti simpli , 1 l lapte , 250 g unt , 1 pahar (200 ml ) faina , 1 pahar ( 200 ml ) zahar , 1 lingura extract de vanilie , 2 banane

Preparam asa :
Biscuitii se macina ( eu nu i-am macinat foarte fin , am vrut sa se simta bucatele ) .
Intr-o cratita incapatoare se pune untul la topit , se adauga treptata laptele . Treptat se pune zaharul , amestecand continuu , extractul de vanilie . Faina se adauga in ploaie , amestecand pentru a nu se forma cocoloase . Se lasa pe foc , continuand amestecarea , pana se ingroasa crema .
Crema obtinuta se toarna intr-o tava si se lasa la racit . Dupa racire se imparte in patru parti egale .
Se incepe ansamblarea desertului , alternand straturi de biscuiti  , crema si banane .
Se aseaza 1/4 din crema , se niveleaza , se presara deasupra 1/3 din biscuitii macinati , 1/4 din crema , cele 2 banane taiate felii rotunde , se presara deasupra a doua treime din biscuiti .
Aici eu am modifcat putin alternarea straturilor pentru ca am vrut stratul de crema de deasupra sa fie generos si sa-l pot intinde cat mai uniform si frumos . Asa ca am adaugat restul de crema , am nivelat frumos si am presarat deasupra restul de biscuiti macinati .
Se da forma la frigider pentru cateva ore . Apoi se portioneaza si se serveste .




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...