vineri, 30 noiembrie 2012

Inca un premiu

Cineva tare draga mie mi-a oferit un premiu si chiar nu puteam sa nu-l accept ...multumesc Any


Il ofer cu mare drag tuturor celor care imi calca "pragul".

miercuri, 28 noiembrie 2012

Tarta cu mere si nuci

Mi-era dor de o prajitura cu mere , de miros de scortisoara in casa . Mi-am amintit de reteta asta vazuta intr-o carticica primita de la sora mea si am pus-o in practica. Rezultatul , o minune , bucatile de mere mari , nuca si scortisoara aromata ne-au facut sa nu ne oprim din mancat..


Avem nevoie de :
- pt. blat : 350 g faina , 175 g unt , 1 ou , 1/2 lingurita scortisoara , 160 g zahar , 1 lingura extract de vanilie
- pt. umplutura : 1 kg mere , 150 g zahar , 200 g miez de nuca macinata grosier, 50 g pesmet , 1 lingurita scortisoara
- pt. uns tava : 1 lingura unt , o lingura pesmet
- 100 g gem de caise , 1 plic glazura de ciocolata , 50 g nuca macinata , jumatati de nuca
- forma : 24 cm diametrul

Preparam asa :
 Faina se cerne , se face o adancitura in mijloc , se sparge in ea oul , se presara deasupra zaharul , scortisoara , se adauga vanilia si untul taiat bucatele. Se framanta un aluat omogen , se inveleste in folie si se da la frigider pentru 1 ora.
Merele se curata si se taie in 8 felii. Se pun in 500 ml de apa si se dau in clocot , dar nu se lasa la fiert. Se scurg de apa si se lasa se sa raceasca putin . Se adauga zaharul , scortisoara , nucile si pesmetul si se amesteca.
Forma cu marginile detasabile  se unge cu unt si se tapeteaza cu pesmet.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie rotunda care se aseaza in forma , ridicand aluatul si pe margini cca. 2 cm. Se inteapa cu furculita din loc in loc si se aseaza deasupra compozitia de mere si nuci . Restul de aluat se intinde si se acopera cu el umplutura . Se inteapa cu furculita din loc in loc.
Tava se da la cuptyor , la 180 grade perincalzit , pentru cca. 50 de minute . Se scoate si se lasa la racit in forma.
Gemul se incalzeste , se trece prin sita si se toarna deasupra tartei racite.
Glazura se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj si se traseaza linii peste tarta . Se decoreaza marginile cu nuca macinata si jumatati de miez de nuca.


vineri, 23 noiembrie 2012

Ciorba de peste

De mult vroiam sa fac ciorba de peste , dar nu am avut timp , chef sau ingredientul vedeta. Daca am reusit sa le adun pe toate , am trecut la executat ciorbita.


Avem nevoie de :
- peste ( 1 crap , 2 capete si 2 cozi de dorada ) , 2 morcovi , 1 patrunjel, 1/2 telina mica , 1 ceapa , 1 ardei , 2 cartofi , un pumn de orez , 1/2 conserva rosii in bulion , bors sau zeama de varza , leustean si patrunjel verde , 2 linguri ulei , sare

Preparam asa :
Ceapa tocata se pune in uleiul incins , se lasa pana devine translucida , se adauga telina si un morcov dati pe razatoarea cu ochiuri mari . Se toarna cca. 1 l apa si se adauga morcovul ramas taiat rondele , patrunjelul taiat bucati si ardeiul taiat fasii.
Pestele se curata si se taie bucati .
Cand zarzavatul este pe jumatate fiert , se adauga pestele , cartofii taiati cubulete si se lasa la fiert cca. 15 minute. Se adauga rosiile si bulionul de rosii , orezul , bors/zeama de varza  dupa gust , se potriveste de sare si se mai lasa la fiert cca. 10 minute.
Se presara deasupra leustean si patrunjel verde tocat .


miercuri, 14 noiembrie 2012

Desert cu biscuiti , branza dulce si fructe confiate

Un desert simplu, dar foarte gustos , pe care l-am vazut cu ceva timp in urma la Liana si caruia i-a venit randul in sfarsit .


Avem nevoie de :
- 250 g biscuiti simpli, 400 ml frisca lichida , 250 g branza dulce , 100 g zahar , 150 g ciocolata cu lapte , 150 g fructe confiate ( smochine , caise , lamaie , prune , curmale ), 1 lingura extract de vanilie , 20 g gelatina granule , 100 ml apa
- pt decor : 100 g ciocolata cu lapte , 50 g fructe confiate

Preparam asa :
Biscuitii se rup bucatele mici. Fructele confiate si ciocolata se taie cubulete mici.
Frisca se bate tare , se adauga branza dulce , zaharul si extractul de vanilie si se mixeaza pana devine cremoasa.Se adauga biscuitii , fructele confiate si ciocolata bucatele si se omogenizeaza.
Gelatina se pune la hidratat in apa , apoi se topeste pe baie de aburi. Se adauga la compozitie si se omogenizeaza.
Compozitia se toarna intr-o forma de chec. Se da la rece pentru 3-4 ore sau peste noapte.
Cand s-a intarit , se rastoarna pe platou.
Ciocolata se topeste. Fructele pentru ornat se taie cubulete.
Ciocolata topita se toarna deasupra desertului si se presara deasupra fructele confiate taiate bucatele.


Se taie felii cu un cutit incalzit in apa fierbinte.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...