joi, 30 mai 2013

Inghetata de capsuni

Ceva dulce , ceva bun , aromat si racoritor ...ce sa fie? Inghetata de capsuni! Si merg cu ea si la  Provocarea Dulce Romanie daca tot sunt vedete capsunile luna aceasta.


Avem nevoie de :
- 250g  capsuni , 90 g zahar , 1 galbenus de ou , 1 lingura zeama de lamaie , 50 g lapte condensat indulcit , 200 ml lapte 3,5% grasime , 100 ml frisca lichida

Preparam asa :
Capsunile se spala , se curata de codite si se paseaza cu blenderul , impreuna cu zeama de lamaie si laptele. Galbenusul se bate cu lapte condensat si zahar. Frisca se bate tare. Se unesc toate ingredientele , se mixeaza pentru omogenizare si se pune compozitia rezultata in masina de inghetata pentru 45 de minute.
Inghetata se pune la congelator pana se intareste .



Am servit-o cu sos de capsuni. Cine poate refuza ?


miercuri, 29 mai 2013

Chec cu nuca , mere si ciocolata

Un chec cu care mi-a starnit pofta sora mea. Reteta  apartine Liei , dar eu am schimbat alunele cu nuca pentru ca nu aveam in casa , iar ciocolata - cu lapte in cazul meu -  nu am dat-o pe razatoare ci am taiat-o marunt pentru ca doream sa se simta bucatele de ciocolata. L-am facut in forma de tort , de aceea a si iesit mai "scund".


Avem nevoie de:
- 200 g unt  , 200 g faina , 200 g zahar pudra , 1 lingurita praf de copt , 4 oua , 1 lingura extract de vanilie, 100 g ciocolata cu lapte , 100 g miez de nuca , 2 mere , 1/2 lingurita scortisoara macinata
- unt , faina pentru uns tava , zahar pudra pentru decor

Preparam asa :
Ouale se separa . Ciocolata se taie bucatele mici. Merele se curata , se rad si se storc de suc. Miezul de nuca se prajeste usor intr-o tigaie uscata si se toaca grosier.
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu 100 g zahar pudra , se adauga extractul de vanilie si pe rand cate un galbenus.
Albusurile se bat spuma tare cu 100 g zahar pudra si se aduga ca grija la amestecul cu unt.
Faina se cernbe cu praful de copt si scortisoara si se adauga treptat in amestecul cu unt. Se adauga si nucile tocate.
Merele se amesteca cu ciocolata si se adauga la compozitie.
Forma se unge cu unt si se tapeteaza cu faina , se toarna in ea compozitia , se uniformizeaza si se pune in cuptorul preincalzit la 180 grade , pentru cca. 45 de minute , pana cand checul se desprinde usor de pe margini si  trece testul cu scobitoarea.
Se lasa la racit in forma.


Se pudreaza cu zahar si se serveste ca atare sau alaturi de o inghetata buna.




luni, 27 mai 2013

Inghetata "Creme Anglaise"

Creme Anglaise este un sos de vanilie pe care toata lumea il cunoaste , foarte aromat si bun, pe care l-am "transformat" intr-o inghetata la fel de buna.


Avem nevoie de:
- 6 oua , coaja de la o lamaie , 1 l lapte 3,5% grasime , 1 pastaie de vanilie , 350 g zahar

Preparam asa:
Intr-un bol se pun 4 galbenusuri si 2 oua intregi si se bat cu zaharul pana devin cremoase.
Pastaia de vanilie se despica , se scot semintele si se adauga la lapte , se adauga si coaja de lamaie si se pune laptele la fiert. Cand da in clocot se ia cateva linguri de lapte , se adauga la crema de oua , se omogenizeaza si se toarna in fir subtire peste laptele in fierbere , amestecand continuu pentru omogenizare. Cand incepe crema sa fiarba , se ia de pe foc , se muta intr-un bol rece si se bate cu telul pana se raceste.
Crema se pune in masina de inghetata pentru 35-40 de minute , apoi se pune la congelator.


Cand s-a intarit se serveste ornata cu coaja rasa de lamaie.

joi, 23 mai 2013

Socata

Nu cred ca exista prea multe persoane care sa spuna ca nu iubesc bautura asta revigoranta din flori de soc , care pe langa faptul ca este foarte aromata si placuta la gust , mai este si foarte benefica pentru organism- florile de soc au actiune detoxifianta , diuretica , usor laxativa.
Pentru socata se pot folosi atat flori proaspete de soc , cat si flori uscate.


Avem nevoie de  3 pumni de flori de soc , 500 g zahar , 4 l apa , 2 lamai , un varf de cutit de drojdie uscata.

Florile de soc se spala cu grija. Intr-un borcan  de 5 l se pune apa , se adauga zaharul , florile de soc si lamaile taiate felii, se adauga drojdia si se inchide borcanul cu capac. Se pastreaza la loc cald , timp de 3-4 zile , agitand din cand in cand borcanul.
La fnal se strecoara sucul , se pune in sticle inchise si se pastreaza la frigider.


luni, 20 mai 2013

Tarta cu branza si capsuni

A venit caldura , deci mai lasam la o parte cuptorul si preparam deserturi "la rece". Un bun exemplu este aceasta tarta , usor de realizat , aromata si revigoranta.


Avem nevoie de :
- pt. blat : 300 g biscuiti simpli , 150 g unt , 50 ml lapte , 2 linguri zahar pudra , 1 lingura extract de vanilie
- pt. crema: 250 g quark , 200 ml smantana pentru frisca , 4 linguri zahar pudra , 300 g capsuni , 20 gelatina, 50 ml apa rece
- 10 capsuni , 50 g ciocolata , 1 plic tort jellee incolor , 1 lingura zahar , 250 ml apa
- forma tarta 26 cm diametrul

Preparam asa :
Biscuitii se macina. Se adauga 2 linguri zahar pudra , extractul de vanilie , untul topit si laptele si se omogenizeaza. Amestecul rezultat se preseaza intr-o tava de tarta unsa cu ulei , inclusiv pe margini.Tava se da la rece pentru 15-20 de minute.
Intre timp se prepara crema. Quarkul se mixeaza cu 2 linguri de zahar pudra. Smantana pentru frisca se bate tare , se adauga zaharul pudra ramas.
Gelatina se hidrateaza in apa si se topeste pe baie de aburi. Se lasa putin la racit.
200 g de capsuni se paseaza. Restul 100 g se taie cubulete.
Piureul de capsuni se adauga la branza , se mixeaza , se adauga si frisca batuta si gelatina. Se omogenizeaza si se pun in amestec si capsunile taiate cubulete. Se amesteca cu grija si se toarna crema peste blat.
Se pune la frigider cca. 30 de minute.
Cele 10 capsuni se taie jumatati pe lung. Tort jellee se amesteca cu zahar si apa si se pune pe foc 1 minut.
Se scoate tarta de la frigider , se aranjeaza pe ea jumatatile de capsuni. Cu o pensula se ung capsunile cu tort jelee.
Ciocolata se taie aschii cu un cutit de curatat legume si se aseaza in mijlocul tartei.
Tarta se da din nou la frigider pentru 3-4 ore.


Se scoate din forma si se taie cu un cutit umezit cu apa calda.

marți, 14 mai 2013

Paella cu fructe de mare

Un fel de mancare traditional spaniol care pe mine m-a cucerit din prima inghititura. Se prepara in mai multe moduri , cu fructe de mare , cu carne de pui/iepure sau mixta ( imbina fructele de mare cu carne de pui/iepure) si bineinteles cu orez ( de preferat din cel special pentru paella - bomba  , dar se poate folosi si orice alt orez cu bob mediu)si nelipsitul sofran care da culoarea superba acestui fel de mancare. Se prepara intr-un vas special pentru paella , dar garantez ca se pregateste la fel de bine si intr-o tigaie.
Eu ador fructele de mare , dar am preferat ca de data aceasta sa folosesc la preparare si putin piept de pui , cum de altfel prevedea si reteta gasita intr-o revista culinara spaniola.


Avem nevoie de :
- 450 g fructe de mare ( calmar , carne de scoici , creveti) , cca. 200 g piept de pui , un ardei gras rosu , 1 ceapa , 2 catei de usturoi , 6 linguri de ulei de masline , 300 g orez , 750 ml supa de pui clara , cateva pistile de sofran , sare , piper

Preparam asa :
Se spala fructele de mare ( daca sunt congelate se decongeleaza inainte). Calmarul se taie inele. Pieptul de pui se taie cubulete mici. Ardeiul se taie cubulete.Ceapa si usturoiul se taie marunt.
Intr-o tigaie incapatoare se incinta 4 linguri de ulei de masline si se prajeste usor , pe toate partile, pieptul de pui , apoi se scoate si se tine la cald. Se pune si restul de ulei , se lasa la incins , se adauga ceapa si se soteaza pana devine transparenta , se adauga usturoiul si ardeiul gras si se continua sotarea pana se inmoaie putin ardeiul. Se pun inelele de calmar si carnea de scoici ( daca folositi creveti proaspeti adaugati si crevetii acum , eu am folosit prefierti si i-am adaugat mai tarziu), apoi se pune orezul , amestecand pana se acopera orezul cu ulei. Se readuce in tigaie si pieptul de pui. Se toarna supa si se pun pistilelle de sofran.
Se lasa la fiert , la foc mare cca. 20 de minute. Se da focul mai mic , se adauga crevetii , se potriveste de sare si piper si se mai lasa la fiert cca.10 minute.


Se serveste calda , cu felii de lamaie alaturi si se "stinge" cu un pahar de sangria rece.


joi, 9 mai 2013

Desert cu branza si zmeura

Un desert de vara , foarte usor de facut , racoritor.


Avem nevoie de:
- 250 g quark , 1 ou , 2 linguri zahar pudra , 1 lingura zahar tos , un praf de sare ,1 lingura extract de vanilie , 250 g zmeura , 7-8 biscuiti simpli , menta

Preparam asa :
Quarkul se mixeaza cu 2 linguri de zahar pudra si cu galbenusul de ou , se adauga extract de vanilie. Albusul de ou se bate spuma tare cu un praf de sare si cu zaharul tos si se adauga la branza. Se omogenizeaza.
200 g zmeura se paseaza. Restul se pastreaza pentru ornat.
In cupe/pahare se aseazaun strat de biscuiti rupti bucatele mici , un strat de branza , un strat de piure de zmeura si din nou un strat de branza. Se decoreaza cu zmeura ramasa si cu frunze de menta si se da la frigider pentru 2 ore.

Se serveste rece.





marți, 7 mai 2013

Paste cu bacon si perle de branza

Aceasta reteta este potrivita pentru serile cand vrei sa iei cina rapid , cu putina munca , dar totusi sa fie ceva  caldut si bun.Nu ai nevoie decat de niste paste  , bacon, perlute de branza si niste smantana.


Avem nevoie de :
- 250 g paste scurte , 100 g bacon cubulete , 200 g smantana , 250 g perlute de branza , sare ,  piper

Prerparam asa :
Pastele se fierb si se scurg de apa.
Intr-o tigaie incinsa , fara grasime , se pune baconul si se prajeste, pana devine crocant. Se scoate pe servetel de bucatarie absorbant , pentru a inlatura surplusul de grasime.
Intr-un vas se aseaza pastele fierte , se adauga smantana si se amesteca bine. Se presara deasupra perlutele de branza si baconul , se asezoneaza dupa gust cu sare si piper si se serveste imediat.

joi, 2 mai 2013

Spirale cu carnati

Stiu ca se apropie Pastele si toata lumea vrea retete de Paste , dar eu vin cu ceva rapid si bun , pentru atunci cand esti in criza de timp , cand apar musafiri pe care nu-i asteptai si nu ai nimic de pus pe masa sau pur si simplu pentru atunci cand ai chef sa rontai ceva in fata televizorului. Am prins ideea din zbor , intr-o emisiune culinara la TV si am pus-o in practica imediat ce am avut ocazia.


 Avem nevoie de :
- 400 g foietaj , 12 carnaciori uscati / cabanos , 1 ou

Preprama asa :
Foietajul se taie fasii de cca. 8 cm. Pe jumatate din fasie , se aseaza 4 bucati de carnati , taiati exact cat este foietajul de lat, lasand putin loc intre ei. Se umezesc usor cu apa locurile dintre carnati , se aduce jumatatea de foietaj goala deasupra carnatilor , presand usor intre carnati pentru a se lipi de partea de jos.
Cu un cutit bine ascutit se taie transversal in patru bucati egale. Se aseaza spiralele, cu partea in care se vede carnatul in sus ,  pe tava tapetata cu hartie de copt si se da la congelator pentru 10 minute.


 Se scot din congelator , se ung cu ou batut pe lateral (nu si deasupra pentru ca oul va face o crusta nu tocmai "aratoasa" deasupra feliilor de carnat) si se pun in cuptor , la 200 grade , pentru cca. 15 minute, pana devin aurii deasupra.


Paste Fericit tuturor!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...