miercuri, 7 iulie 2010

Ciorba de pui a la grec

Prima mea incercare de ciorba de pui a la grec . A iesit buna , voi mai face , mai ales ca fiica-mea a mancat tot ce i-am pus in castronel.


Avem nevoie de:
- 1 piept de pui cu os , 3 morcovi , 1 ceapa , 2 radacini patrunjel , 1/2 telina mica , 1 rosie ,  o mana de orez, 1 cub knorr de gaina , 2 galbenusuri de ou , 200 g smantana , patrunjel verde tocat , sare , zeama de lamaie sau bors.

Preparam asa:
Se pune pieptul de pui la fiert in apa cu sare.Se spumeaza si se adauga morcovul , patrunjelul , telina taiate bucati mari , ceapa intreaga , rosia intreaga si cubul de knorr.Cand au fiert , se strecoara ciorba .Ceapa si  rosia se arunca , zarzavaturile se paseaza sau se taie bucatele mici. Carnea se ia de pe os si se taie bucatele.Se adauga inapoi la ciorba , se adauga si orezul spalat bine si se pune din nou la fiert.
Galbenusurile  se bat bine cu sare si smantana ,se amesteca treptat cu cate un polonic de ciorba pentru a se aduce la aceasi temperatura si a se evita coagularea oului si se toarna in ciorba.
La sfarsit se adauga zeama de lamaie sau bors dupa gust si se presara cu multa verdeata tocata.
Se poate servi cu ardei iute.

Un comentariu:

  1. Acum o sa te dezamagesc, dar supa greceasca de pui se face altfel. Am vazut varianta asta pe multe bloguri romanesti. Seamana, da nu rasare. Poate ti-ar place, sa incerci reteta traditionala. Sper, ca nu te superi, daca ti-o scriu aici.
    Puiul se taie bucati si se pune la fiert in apa cu sare si boabe de piper.Se lasa chiar si pielea, sa fie supa mai grasa. Se spumuieste, se adauga putin ulei de masline, daca puiul e slab, si se fierbe pina carnea e moale. Se scoate carnea si se strecoara supa. In zeama ramasa se pune la fiert orezul ( aici avem un orez special de supa, care infloreste frumos la fiert ), cam o ceasca.
    Cind e fiert orezul, se pregateste avgolemono = adica oul cu lamiie. Asta-i partea cea mai laborioasa .Se separa albusele si galbenusele de la doua oua. Se bat albusele spuma. Se storc doua lamii si sucul lor se amesteca in galbenuse. Se unesc albusele cu galbenusele, usor de tot, sa nu se lase. Se ia cu polonicul supa calda din oala si se toarna firisor peste oua amestecind continuu ( aici e nevoie de ajutor, unul toarna, altul amesteca, cel mai bine cu telul ). Dupa ce se pun vreo trei-patru polonice de supa si ouale s-au incalzit, nemaifiind pericol sa se taie, le rasturnam peste orez si amestecam energic.
    Potrivim de sare si servim cu carnea pe un platou separat si brinza feta din belsug.
    E ca un fel de rizoto-supa si, daca ramine citeva ore, se umfla orezul si seamana mai mult a pilaf. E intotdeauna mai buna proaspata si fierbinte.
    Spor la gatit !

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...