sâmbătă, 28 aprilie 2012

Tarta cu branza si bezea

Reteta de la mama , care la randul ei o are de la nasa . A pregatit-o de Pasti in loc de pasca , ne-a placut , asa ca am facut-o si eu , cu mici schimbari . Mama a folosit branza dulce , eu am folosit quark si implicit am mai umblat la cantitati pentru ca quark-ul e mult mai "subtire" . Deci ...daca folositi branza dulce puneti la crema inca un galbenus de ou si inca 100 ml lapte( asa era in reteta originala )


Avem nevoie de :
- pt.blat : 200 g faina , 75 g zahar , 125 g unt , 2 galbenusuri de ou , 1/2 lingurita praf de copt
- pt. crema : 500 g quark , 80 ml ulei ,150 g zahar , 1 galbenus de ou , 1 plic budinca de vanilie , 400 ml lapte , extract de vanilie
- pt. bezea : 3 albusuri de ou , un praf de sare , 3 linguri de zahar
- forma : 21 cm diametrul

Preparam asa :
Faina se cerne cu praful de copt , se adauga zaharul , untul moale si galbenusurile si se framanta un aluat omogen . Daca este prea tare se mai poate adauga putin lapte (la mine nu a mai fost necesar ).
Aluatul se intinde in tava tapetata, ridicand si pe marginile tavii. Se da la rece pana se prepara crema .
Quarkul se amesteca cu galbenusul de ou , zaharul , se adauga uleiul , extractul  de vanilie . Praful de budinca se amesteca cu laptele si se toarna peste compozitia de quark . Se omogenizeaza si se toarna peste aluat . Compozitia este foarte lichida !
Tava se da la uptor , preincalzit la 170 grade , timp de o ora . La final crema este inca moale , are consistenta unei gelatine .
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare , se adauga pe rand zaharul si se bate pana la dizolvarea completa a zaharului .
Bezeaua se aseaza deasupra tartei si se mai da tava la cuptor pana se rumeneste deasupra .

Tarta se lasa la racit , apoi se da la frigider pana a doua zi .
Se dezlipeste usor cu ajutorul unui cutit de pe margine si se scoate din forma .


Pofta buna !


vineri, 27 aprilie 2012

Salata cu feta si nuci

Iar salata ...o sa le vedeti tot mai des pentru ca sunt la faza de salate , cat mai multe. Nu stiu cat de ok sunt combinatiile , dar incerc diverse , cu ce am prin casa .


Avem nevoie de :
- salata verde creata , ardei gras rosu , ceapa rosie , rosii , branza feta , miez de nuci , sare , piper , ulei de masline , otet balsamic

Preparam asa :
Salata se apala si se usca cu ajutorul unui servetel absorbant . Se rupe cu mana bucatele . Rosiile se taie cubulete , ardeiul fasii , feta se taie cuburi . Ceapa se taie pestisori .
Uleiul se amesteca cu otetul.
Se amesteca toate ingredientele , se condimenteaza dupa gust , se toarna amestecul de otet si ulei , se presara deasupra miez de nuci ( pe care eu l-am rupt bucatele ) si se omogenizeaza .
Se lasa putin la rece si se serveste .


joi, 26 aprilie 2012

Chiftelute umplute cu cascaval

Zilnic ma gandesc ce sa mai schimb in meniul casei , imi place sa experimentez ceva nou , dar nu mereu este apreciat . Si atunci ma intorc la retete clasice la care mai adaug cate ceva . Am vazut intr-o zi la o emisiune culinara o reteta de burgeri umpluti cu cascaval si m-am gandit ca nu ar fi rau sa incerc sa ascund in chiftelute o bucatica de cascaval .


Avem nevoie de :
- 350 g carne tocata amestec porc-vita , 1 ou ,1 ceapa mica , 2 catei de usturoi , 2 felii de paine , 1morcov , 1 lingurita sare , piper , 1 lingurita boia de ardei dulce , patrunjel verde tocat , cascaval , ulei de masline

Preparam asa :
Ceapa si usturoiul se toaca marunt . Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici . cascavalul se taie cubulete mici .
Carnea se amesteca cu ceapa , usturoiul , morcovul ras .Se adauga oul batut usor  , sare , piper , boia , painea inmuiata in putin lapte si stoarsa bine , patrunjelul verde si se omogenizeaza .
Din compozitia rezultata se fac sfera , se turtesc usor in palma , se aseaza la mijloc cubuletul de cascaval si se inchide chifteluta la loc , sub forma de sfera .


Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt , se toarna deasupra cateva picaturi de ulei de masline si se dau la cuptor , la 190 grade , timp de 25-30 minute .


Am ales sa le fac la cuptor pentru ca in ultima vreme in plac mai mult cele preparate asa decat cele prajite in tigaie . Se pot , bineinteles , praji si in tigaie in ulei .


miercuri, 25 aprilie 2012

Castraveti murati umpluti

Inca o reteta preparata de Paste . Reteta am luat-o dintr-o carte , de fapt o colectie de cartonase cu retete ,  pe care am regasit-o in" biblioteca" mea si despre care uitasem de mult .


Avem nevoie de :
- castraveti murati mai mari , telina , morcov , mazare fiarta , sare , piper , lamaie ,  maioneza

Preparam asa :
Castravetii se taie in jumatati pe lung si se scoate cu grija mijlocul .


Telina si morcovul se dau pe razatoarea mare , se stoace deasupra zeama de lamaie pentru a nu se oxida . Se adauga mazarea , sare , piper si maioneza si se omogenizeaza.
Cu salata obtinuta se umplu jumatatile de castravete .
Se servesc ca aperitiv .

marți, 24 aprilie 2012

Salata de rucola cu ou

Rucola a devenit una dintre "ierburile" mele preferate . Este sanatoasa , contine multa vitamina C si potasiu .
Aveam pofta de o salata , asa ca am incropit rapid una cu ceea ce aveam prin frigider , totul "la ochi" , dupa gust .


Avem nevoie de :
- rucola , rosii , branza feta , ou fiert , sare , piper , ulei de masline , otet balsamic , chives

Preparam asa :
Frunzele de rucola se spala si se lasa la scurs pe un prosop . Rosiile se taie felii , branza cubulete . Uleiul se amesteca cu otetul balsamic .
Intr-un bol se amesteca frunzele de rucola cu rosiile , branza , se toarna deasupra amestecul de ulei si otet , se condimenteaza dupa gust . Deasupra se aseaza felii de ou si se presara cu chives tocat marunt .

luni, 23 aprilie 2012

Camembert in foietaj

Am revenit in Finlanda , dar de gatit nu am apucat sa gatesc , asa ca vin cu ceva facut la Paste . Reteta de la Gabi , doar ca ea a folosit brie .


Avem nevoie de :
- 1 rotita de camembert (120 g ) , 400 g aluat foietaj , 2 linguri dulceata de caise , caise confiate , 1 ou , 2 linguri de lapte

Preparam asa :
Aluatul de foietaj se intinde pe planseta de lucra infainata usor . Se taie un cerc de aluat cat se se poata inveli branza in el .Restul de aluat se taie fasii . Pe mijlocul cercului  se intinde dulceata , se presara caisele taiate cubulete , se aseaza rotita de camembert si se inveleste bine in aluat . Se intoarce si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt . Din fasiile de aluat se face o impletitura ( a voastra mai frumoasa decat a mea :)) ) care se aseaza deasupra .
Oul se bate cu laptele . Se unge deasupra foietajul .
Se coace in cuptorul preincalzit la 200 grade , timp de 25 de minute .


Se serveste imediat ( daca doriti o branzica mai "curgatoare" ) sau se asteapta 1/2 ora sa se raceasca . Se poate servi alaturi de fructe  , biscuiti sau ca atare .

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Drob de pui in aluat de foietaj

Nu am mai facut pana acum drob de niciun fel , iar anul acesta m-am hotarat sa fac de pui pentru ca familiei mele nu-i este pe plac mielul . Pentru ca nu am avut prapur si nu am vrut sa fie "gol" , l-am invelit in aluat de foietaj. Si daca este ceva specific Pastelui , particip cu aceasta reteta la "Dulce Romanie - provocarea lunii aprilie 2012" sustinuta luna aceasta de Alina .


Avem nevoie de :
- 600 g organe de pui ( ficat , inima , pipote ) , 300 g piept de pui , o legatura ceapa verde , un pumn de marar , 1/2 legatura frunze de patrunjel ,2 felii de paine , 4 oua crude , sare , piper , amestec de condimente pentru drob , 2 linguri ulei , 3 oua fierte , 400 g aluat de foietaj , 1 ou crud si o lingura de lapte pentru uns

Preparam asa :
Organele si carnea se fierb separat in apa cu sare . Se dau prin masina de tocat carne .
Ceapa verde se spala si se toaca , inclusiv frunzele . Mararul si patrunjelul verde se spala si se toaca . Se amesteca ceapa cu frunzele si cu carnea , se adauga sare , piper si condimente pentru drob dupa gust , 4 oua crude usor batute , uleiul , miezul de paine inmuiat in apa si stors si se omogenizeaza .
Aluatul de foietaj se intinde putin cu sucitorul si se aseaza intr-o tava de chec acoperita cu hartie de copt. Se lasa marginile mai mari , sa atarne peste marginile tavii . Se aseaza cam jumatate din compozitia de carne , se aranjeaza jumatati de ou fiert una in spatele celeilalte si se acopera cu restul de amestec de carne . Marginile de aluat se taie fasii de cca. 1 cm latime si se aduc una peste cealalta deasupra drobului , facand o impletitura . Se bate oul cu putin lapte si se unge aluatul la suprafata .
Se da la cuptorul preincalzit la 200 grade , timp de 40 minute .
Se scoate , se lasa la racit si se feliaza . Se serveste ca atare sau insotit de diverse salate .

joi, 12 aprilie 2012

Impletitura cu gem de caise

Imi place tare mult aluatul acesta si-l folosesc destul de des in ultima vreme , cu umplutura sarata sau dulce , in functie de chef , cerere sau ingrediente de reciclat . De data asta m-am gandit sa transform parizienele in ceva mai mare , o "impletitura" . De fapt din cantitatea de aluat iasa doua impletituri , dar eu am facut doar una , iar din jumatate de aluat ramas am facut niste mini-pariziene cu nutella pentru pitica ciocolatoasa , pe care le-am luat pe drum ca gustarica .


Avem nevoie de :
- pt. aluat : 500 g faina , 20 g drojdie proaspata ,  1 ou , 100 ml ulei , 250 g iaurt  / kefir / lapte acru , 1/2 lingurita sare , 1 lingura  zahar
- pt. umplutura : gem de caise / nutella
- pt. decor : 1 ou, 2 linguri lapte , zahar perlat

Preparam asa :
Uleiul si iaurtul se pun la incalzit . Atentie , nu trebuie sa fiarba , doar sa se incalzeasca putin , la temperatura corpului. Se adauga sarea si zaharul .
Faina se amesteca cu drojdia dizolvata in putin lapte . Oul se bate usor si se pune peste faina , se adauga si amestecul de ulei si iaurt si se framanta un aluat omogen . Se lasa la dospit intr-un loc cald , cca. 30 minute , pana isi dubleaza volumul .
Aluatul crescut se imparte in doua . Jumatate se intinde sub forma de dreptunghi de cca. 30 / 20 cm . Se fac crestaturi cu cutitul pe ambele laterale lungi . Se aseaza pe mijloc gem si se impacheteaza impletind marginile taiate .


Se fac doua impletituri ( cum ziceam , eu am facut una singura , iar din restul de aluat mini-pariziene pe care le-am umplut cu nutella ).
Impletiturile se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut 30 minute .
Oul se bate cu putin lapte si cu amestecul obtinut se pensuleaza impletiturile . Se presara deasupra zahar perlat .
Cuptorul se incalzeste la 170 grade . Se da tava la cuptor pentru 25-30 minute , pana devin aurii deasupra .


Se lasa putin la racit si se taie felii .

miercuri, 11 aprilie 2012

Scurta incursiune in Gran Canaria

Gran Canaria ...o insula ce apartine Spaniei , foarte aproape de Africa , in oceanul Atlantic . O insula frumoasa , cu o clima absolut superba .
Aici ne-am petrecut o saptamana la sfarsitul lunii martie , inceputul lunii aprilie . Pacat ca am reusit sa vedem prea putin din insula pentru ca am fost impreuna cu pitica noastra de 3 ani si jumatate , care nu are prea  multa rabdare .
Ne-am cazat in Playa del Ingles ( "plaja englezilor" ) , o statiune plina de viata , agitata . Nu m-a deranjat , era ceea ce mi-am dorit dupa atata liniste finlandeza .




Un cactus urias


O pisica ce ne-a cam tratat cu spatele , cred ca nu stiam noi s-o strigam in spaniola , la "pis-pis" nu raspundea .


Gradina superba a hotelului in care am fost cazati

Am pornit la drum , sa descoperim cat mai mult din insula .
Am inceput cu Puerto de Mogan , care ne-a fascinat de-a dreptul . Statiunea mai este numita si "Mica Venetie" datorita canalelor ce o strabat .









Am continuat cu Maspalomas , o statiune foarte interesanta , am "vizitat"  Farul , am facut o lunga plimbare pe faleza superba , apoi pe inserat am mers si la dunele de nisip faimoase in zona .



Am fost si in Las Palmas de Gran Canaria , care este "capitala " insulei , dar din pacate nu am reusit sa fac prea multe poze , picea mea avea o zi proasta , era cam smiorcaita si nu mi-a dat pace :) Cele pe care le am nu sunt prea sugestive .

Am fotografiat si putina vegetatie , cactusi , palmieri , diverse flori despre care nu stiu prea multe , dar mi-au incantat pupila .



Poze cu mancarea de acolo nu am , sotul meu nu m-a lasat :) , a spus ca-l fac de rusine :)). Pot spune ca am mancat o paella mixta extraordinar de buna , gambas ai ajillo ( creveti cu usturoi ) , cartofi canarieni -"papas arrugadas"  (cartofi noi cu un sos picant ) , peste sabie (nu mai mancasem pana acum si mi-a placut foarte mult ). Aici am mancat si cele mai bune banane  . Poate o sa radeti , dar asa este , erau dulci , coapte "natural " nu fortat . Micute , 6 bucati erau cam 500-600 g.  Au si niste masline foarte bune.

Per total , vacanta reusita , ne-am odihnit , ne-am bronzat , ne-am "spalat " ochii  si ne-am incarcat bateriile.

marți, 10 aprilie 2012

Negresa cu banane si arahide

Imi place mult negresa , pot spune ca este una dintre prajiturile mele preferate . Am vazut reteta asta la Lilly , mi-a placut pentru ca are in compozitie banana . Ea a folosit si fistic , eu nu am gasit fistic crud , asa ca l-am inlocuit cu arahide . Mi-a placut si asa , dar voi cauta  fistic pentru ca vreau neaparat varianta originala a prajiturii .


Avem nevoie de :
- 175 g unt , 175 g ciocolata 70% cacao , 200 g zahar , 3 oua , 2 banane , 100 g arahide crude , 100 g faina , 2 linguri cacao , 1 lingurita praf de copt , 1 lingura extract de vanilie

Preparam asa :
Untul taiat bucatele , ciocolata bucatele si zaharul se pun la topit , pe foc mic . Apoi se lasa la racit putin .
Bananele se curata si se  paseaza .
Arahidele se taie grosier .
Faina se cerne cu cacao si praf de copt .
La compozitia cu ciocolata , se adauga extractul de vanilie , ouale , arahidele , piureul de banane si se omogenizeaza . Compozitia rezultata se toarna peste ingredientele uscate si se omogenizeaza .
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt .
Se coace la 180 grade , in cuptorul preincalzit , timp de 30 de minute .
Se lasa la racit si se portioneaza .


Este foarte aromata . Este pufoasa si buna si a doua zi ( daca mai apuca :) )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...