sâmbătă, 28 iunie 2014

Gem de caise

E vremea caiselor , deci facem gem de caise.


Avem nevoie de 2 kg caise fara samburi , 1 kg zahar.

Caisele fara samburi se taie sferturi. Se aseaza intr-o cratita cu fundul gros straturi de caise si zahar si se lasa la frigider de seara pana dimineata. Se pun la fiert , la foc mediu pana se topeste zaharul , apoi la foc mic , amestecand din cand in cand pentru a nu se prinde cumva gemul pe fundul cratitei. Cand ajunge la consistenta dorita se ia de pe foc ( se face testul pe o farfurie rece , daca gemul nu curge , este gata).
Gemul se toarna in borcane sterilizate ,se inchid borcanele si se intorc cu gura in jos 15 minute. Apoi se aduc in pozitie normala, se invelesc in prosoape si se lasa asa pana la racire completa.

vineri, 20 iunie 2014

Tort cu buchet de trandafiri

Un tort pentru o ocazie speciala, acoperit cu pasta de zahar si cu ornamente din pasta de zahar. Umplutura este cu branza dulce si visine.


Avem nevoie de :
- pt. blat rotund : 5 oua , 5 linguri de zahar , 5 linguri de faina, 2 linguri ulei , un praf de sare, 1 lingurita extract de vanilie
- pt. blat dreptunghiular: 6 oua , 6 linguri de zahar , 6 linguri de faina , 2 linguri de ulei , un praf de sare , o lingurita de extract de vanilie
- pt. crema: 500 g branza dulce grasa, 300 ml frisca lichida , 200 g lapte condensat indulcit, 10 g gelatina , 30 ml apa rece, visine fara samburi
- pt.decor : crema de unt ( unt frecat cu zahar pudra si extract de vanilie),pasta de zahar
- forma rotunda 26 cm , forma dreptunghiulara 24/32 cm

Preparam asa:
Pentru blaturi se separa galbenusurile de albusuri.  Albusurile se mixeaza cu un praf de sare  si zahar pana se intaresc, se adauga treptat cate un galbenus , uleiul , extractul de vanilie. Se adauga faina treptat , se omogenizeaza si se toarna in formele tapetate cu hartie de copt. Se coc in cuptorul preincalzit la 170 grade , pentru 30 de minute.
Se lasa la racit pe un gratar. Blatul rotund se taie in doua , iar cel dreptunghiular in fasii. Fasiile vor avea tot atatia centimetri cati are forma de tort in inaltime, pentru ca vor fi folosite la 'tapetarea" peretilor formei.
Pentru crema se mixeaza branza dulce cu laptele condensat , se adauga frisca batuta. Gelatina se hidrateaza cu apa, se topeste pe baie de aburi si se adauga la crema. Se omogenizeaza crema.
In forma de tort tapetata cu folie alimentara se aseaza prima parte a blatului rotund , se tapeteaza marginile formei cu fasii din blatul dreptunghiular si , daca se doreste, se insiropeaza blatul cu sirop de zahar. Se toarna jumatate din crema , se aseaza din loc in loc visine , se toarna restul de crema si se pun din nou visine. Se acopera cu partea a doua de blat si se da tortul la rece cca. 4 ore.
Tortul se scoate din forma , se acopera cu crema de unt , se pune din nou la frigider 15-20 min. Se acopera cu pasta de zahar si se decoreaza dupa bunul plac.


Sectiune nu am pentru ca a fost cu dedicatie pentru altcineva.

luni, 9 iunie 2014

Pizza Corona

Fetita mea adora pizza , nu ca eu as fi mai prejos. Imi place sa incerc diverse variante si forme , asa ca in clipa in care am vazut pizzza asta pe un site cu "idei creative" am zis ca trebuie neaparat sa incerc. Si am incercat , reincercat si voi face de fiecare data cand vreau o "altfel" de pizza.


Avem nevoie de:
-pt. aluat: 250 g faina , 10 g drojdie proaspata, 1/2 lingurita zahar, 1 ou, 2 linguri ulei, 1 lingurita sare, 120 ml apa calduta
- pt. topping: sos de rosii cu busuioc, salam , ciuperci , ceapa, mozzarella

Preparam asa:
Faina se cerne intr-un vas adanc. Drojdia se desface in putina apa , se adauga zaharul , se toarna peste faina si se amesteca. Se toarna uleiul , oul batut si se omgenizeaza. Se adauga sarea si apa si se framanta bine , pana aluatul devine omogen, elastic. Se toarna deasupra lui putin ulei si se acopera vasul cu folie alimentara. Se lasa la dospit , la loc cald , ferit de curenti.
Aluatul dospit se intinde in forma de cerc pe suprafata de lucru infainata. In mijlocul cercului se face o gaurica. Se traseaza usor, fara a patrunde adanc in aluat, cu un cutit un cerc la cca. 5-6 cm distanta de centru. Se pune sos de rosiide la cerc catre margini , dar nu chiar pana in margine. Se aseaza deasupra sosului  ingredientele maruntite. Cu cutitul se fac crestaturi in aluat dinspre mijloc catre "cercul" cu ingrediente, foamnad triunghiuri. Se ia varful triunghiului , se aduce peste ingrediente si se prinde in spatele aluatului , dand forma de coroana.



 Suprafata aluatului se poate unge cu ou batut sau cu lapte si se poate presara cu diverse seminte sau doar cu sare de mare.
Se coace in cuptorul preincalzit , pana cand se rumeneste frumos la suprafata.


Se serveste calda, cu sosul dorit.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...