luni, 29 aprilie 2013

Rulouri de pui cu ou

Imi plac rulourile tare mult , le fac destul de des , in diverse combinatii. De data aceasta am folosit piept de pui , in care am ascuns jumatati de ou , apoi le-am invelit in felii subtiri de bacon si le-am pus in cuptor.


Avem nevoie de:
- 4 fileuri de piept de pui , 50 g cascaval ras , cateva fire de chives , 2 oua fierte tari , cca.300 g bacon felii subtiri, piper

Preparam asa:
Pieptul de pui se bate usor cu ciocanul de snitele , intre doua bucati de folie alimentara. Se condimneteaza cu piper. Pe fiecare bucata se presara cascaval ras , chives maruntit si se aseaza cate o jumatate de ou fiert. Se ruleaza carnea.
Cate 4 felii de bacon se aseaza una langa alta , usor suprapuse. Se aseaza ruloul de carne si se inveleste cu baconul.Se presara deasupra piper.Se prind la capete cu scobitori.
Rulourile se aseaza intr-o forma termorezistenta in care s-a pulverizat putin ulei , se acopera cu folie de aluminiu si se pun in cuptor , la 200 grade , pentru cca. 30 minute. Se indeparteaza folia si se mai lasa in cuptor , pentru 10 minute , sa se rumeneasca frumos la suprafata.


Am servit rulourile cu cartofi taranesti.


joi, 25 aprilie 2013

Tarta cu mere si crema de vanilie

O tarta delicioasa , cu un blat aromat cu migdale , crema de vanilie si mere.



Avem nevoie de:
- pt. blat : 300 g faina , un praf de sare , 150 g unt la temperatura camerei , 1 lingura extract de vanilie , 140 g zahar pudra , 30 g migdale prajte si macinate , 1 ou
- pt. crema : 2 oua , 250 ml lapte , 1 plic ( 40 g ) praf de budinca de vanilie , 3 linguri zahar pudra
- 2 mere golden , 1 lingura zeama de lamaie , 50 g unt , 2 linguri zahar tos +1 lingura zahar tos pentru presarat deasupra
- forma 26 cm diametrul

Preparam asa :
Intr-un vas se cerne faina , se adauga praful de sare si bucatele de unt. Se freaca faina cu untul cu ajutorul degetelor pana cand amestecul devine nisipos. Se adauga extractul de vanilie , zaharul pudra si migdalele macinate. Se omogenizeaza si se face o "groapa" in mijloc. Se pune oul intreg si se aduce treptat faina peste el. Se framanta pana cand aluatul devine omogen , dar inca usor lipicios. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru cca. 4 ore.
Se scoate de la frigider si se intinde o foaie rotunda pe suprafata de lucru infainata. Se aseaza in forma de copt unsa cu unt , ridicand si pe margini , se taie surplusul , se inteapa cu furculita din loc in loc si se pune la frigider pentru 30 de minute.
Se scoate de la frigider , se acopera cu hartie de copt , se pun deasupra boabe de fasole sau pietricele pentru copt si se coace , la 180 grade , cuptorul preincalzit , pentru 15 minute.
Intre timp se pregateste crema. Ouale se bat cu zahar , se adauga laptele treptat , apoi praful de budinca si se omogenizeaza.
Tava cu blatul se scoate din cuptor , se indeparteaza hartia de copt cu boabele de fasole , se toarna deasupra crema si se da la cuptor pentru 25 de minute , la 180 grade.
Se scoate cotorul la mere si se taie semiluna , felii cat mai subtiri. Untul se pune intr-o tigaie incapatoare ,se lasa la topit , se adauga zaharul si zeama de lamaie, se lasa pana se dizova zaharul , apoi se aseaza feliile de mar. Se lasa in tigaie cateva minute , pentru a se imnuia usor.
Tarta se scoate din cuptor , se aranjeaza deasupra feliile de mar , se presara deasupra zahar tos si se mai pune in cuptor , pentru cca. 10 minute sau sub grill 5 minute.
Se lasa la racit in tava 10 minute , apoi se scoate pe platou.
Se taie rece , daca aveti rabdare .



luni, 22 aprilie 2013

Quiche cu bacon si ciuperci

Quiche este o "tarta" sarata de origine franceza , compusa dintr-un  aluat fraged  si o "umplutura" pe baza de oua , branza , smantana , cu sau fara legume si carne.Pentru baza eu am folosit pâte brisée , iar umplutura am facut-o din smantana , lapte , oua , am adaugat bacon, galbiori  si niste ceapa verde, am finalizat cu niste cascaval ras.
Adina ne provoaca luna aceasta sa gatim cu leurda , ciuperci sau sa pregatim o tarta dulce rustica pentru provocarea "Dulce Romanie". Daca tot am folosit si galbiori la quiche-ul meu , particip si eu cu mare drag .


Avem nevoie de:
- pt.  pâte brisée (500 g): 185 g unt, 1 lingurita sare , 1 galbenus de ou , 3 linguri lapte gras , 1/2 lingurita zahar , 250 g faina + faina pentru infainat suprafata de lucru
- pt. umplutura: 3 oua , 150 ml lapte , 200 ml smantana pentru gatit 30% grasime , 150 g bacon , 2 cepe verzi , 70-80 g galbiori  , sare , piper , 100g cascaval ras
- forma 26 cm diametrul

Preparam asa:
Untul la temperatura camerei se pune intr-un bol si se inmoaie cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adauga sare si galbenusul de ou , apoi se adauga treptat faina cernuta. Zaharul se dizolva in lapte si se adauga la compozitie. Se amesteca usor cu lingura in continuare pana la incorporarea ingredientelor. Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru infainata si se framanta usor. Se formeaza o bila de aluat , care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pentru 2 ore.
Se intinde o foaie rotunda pe suprafata infainata , se aseaza in forma de copt unsa cu unt  , se taie surplusul. Se inteapa din loc in loc cu fruculita si se da la frigider pentru inca 30 de minute.
Se coace la 180 grade pentru cca. 15 minute.
Intre timp se mixeaza ouale cu lapte , se adauga smantana lichida , sare , piper si se omogenizeaza.
Baconul se taie cubulete si se prajeste. Se scoate pe un servetel absorbant pentru a scapa de excesul de grasime. Ceapa se taie rondele , ciupercile mai mari se taie in jumatate.
Forma cu aluat se scoate din cuptor , se presara pe toata suprafata bacon , rondele de ceapa , ciuperci , se toarna deasupra amestecul de lapte , smantana si oua. Se rade deasupra cascaval si se pune din nou in cuptor , la 180 grade , pentru cca. 25 de minute.


Se lasa usor la racit si se scoate din forma.
Se serveste cald.


vineri, 19 aprilie 2013

Melci cu nuca

La prepararea aluatul pentru acesti melci am folosit , cu mici modificari , reteta de la kanelbullar ( chifle suedeze cu scortisoara) , care mie mi-a placut tare mult , pentru ca se pastreaza pufos mai multe zile la rand. Metoda de rulare este aceeasi , prezentata in postarea sus mentionata.


Aem nevoie de :
- pt. aluat : 325 g faina , 60 g unt , 1 ou , 150 ml lapte , 1/2 lingurita sare , 60 g zahar , 2 lingurite drojdie instant, 1 lingurita extract de vanilie
- pt. umplutura: 70 g unt , 125 g nuca macinata, 1 fiola esenta de rom
- zahar perlat

Prepram asa:
Faina se cerne . Se adauga untul rece cubulete si se framanta cu degetele pana se incorporeaza in faina . Se adauga sarea , zaharul , extractul de vanilie si drojdia . Oul se bate si se imparte in doua . Jumatate se amesteca cu laptele caldut si se adauga la compozitia uscata .Cealalta jumatate se patreaza pentru uns melcii la final . Se amesteca si se framanta un aluat omogen , elastic. Se lasa la crescut , la loc cald , pana isi dubleaza volumul .
Pentru umplutura se amesteca nuca macinata cu untul la temperatura camerei , se adauga esenta de rom si se omogenizeaza.
Dupa ce a crescut aluatul , se mai framanta putin pe suprafata de lucru usor infainata . Se intinde o foaie dreptunghiulata de cca 1/2 cm grosime . Se unge cu umplutura si se ruleaza . Ruloul obtinut se taie cu un cutit bine ascutit in 12 bucati egale . Fiecare bucata se aseaza pe cate o hartie pentru muffins si se aseaza pe tava . Se lasa la dospit inca 30 minute .
Jumatatea de ou care a ramas de la aluat se amesteca cu putin lapte . Cu amestecul rezultat se ung rulourile si se presara deasupra zahar perlat .
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade , cca.15 minute.

 

luni, 15 aprilie 2013

Tort cu zmeura si mascarpone

Un tort a carui realizare cere cam mult timp , dar este de efect . Am folosit fructe congelate , dar cu siguranta este divin cu zmeura proaspata.


  
Avem nevoie de :
- pt. blat : 6 oua , 6 linguri de zahar ,5 linguri de faina , 1 lingura de cacao , 1 lingura extract de vanilie , un praf de sare
- pt. crema : 400 g mascarpone , 300 g zmeura , 150 g zahar , 400 ml frisca lichida , 20 g gelatina , 50 ml apa rece
- 3 linguri gem de zmeura
- pt. decor : 200 ml frisca lichida , 50 g migdale felii , 1 lamaie , zmeura , frunze de menta
- forme:  rotunda 21 cm diametrul , dreptunghiulara 24/32cm

Preparam asa:
Pentru blat se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare , se adauga treptat cate o lingura de zahar , extractul de vanilie si se continua baterea pana se intareste spuma . Se adauga pe rand cate un galbenus , mixand bine dupa fiecare. Faina se cerne impreuna cu cacao si se adauga la ouale batute , amestecand usor cu o spatula pentru incorporare.
Aluatul obtinut se toarna in forma dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit la 170 de grade , pentru cca. 20 de minute. Este copt atunci cand o scobitoare infipta in mijloc iasa curata.
Se lasa la racit.
Se decupeaza un cerc cu diametrul de 21 de cm , care se taie in doua bucati pe orizontala. Dintr-o bucata se decupeaza un cerc cu diametrul mai mic , cca 17 cm. , pastrand si bucata decupata.
Pentru crema se pune pe foc zmeura impreuna cu zaharul si se lasa la fiert pana se topeste zaharul. Se trece apoi prin sita pentru a inlatura semintele.
Gelatina se hidrateaza cu apa rece , apoi se topeste pe baie se aburi si se adauga la amestecul cu zmeura. Se omogenizeaza si se adauga in mascarponele mixat . Frisca se bate si se adauga si ea in crema de mascarpone si zmeura. Se amesteca bine pentru omogenizare.
Forma rotunda cu peretii detasabili se unge cu ulei . Blatul mai mare se unge cu gemul de zmeura si se aseaza in forma. Se toarna deasupra lui 1/2 din crema , se aseaza blatul mai mic , 1/2 din crema ramasa , cercul decupat din blatul mai mic.


Se toarna deasupra restul de crema si se niveleaza. Se da la rece 3-4 ore , apoi se scoate din forma.
Se bate frisca pentru decor. Feliile de migdale se prajesc usor intr-o tigaie uscata si se lasa la racit.
Marginile tortului se imbraca in frisca , pastrand putina frisca pentru a face forme deasupra cu posul. Se presara pe margini feliile de migdale. Deasupra se presara migdale maruntite , se fac cu posul forme spiralate, se decoreaza cu felii de lamaie si zmeura.



Se da din nou la rece pentru cca. 15 minute , apoi se poate felia si servi.



Recomand a se folosi pentru taiere un cutit trecut prin jet de apa fierbinte.



luni, 8 aprilie 2013

Pui cu tarhon

O alta reteta a Nigellei Lawson pe care am incercat-o si care mi-a placut foarte mult. Recomand a se folosi tarhon proaspat (in acest caz se injumatateste cantitatea de tarhon ). Eu nu am avut , asa ca am folosit uscat.



Avem nevoie de :
- 2 bucati piept de pui , 2 linguri ulei , 3 fire ceapa verde , 1 lingurita tarhon uscat , 100 ml vin alb sec , 1/2 lingurita sare de mare , 100 ml smantana lichida pentru gatit , piper alb macinat , patrunjel verde tocat

Preparam asa :
Se pune la incins uleiul intr-o tigaie incapatoare , se adauga ceapa verde tocata fin si tarhonul si se calesc 30 de secunde . Se aseaza fileurile de pui in tigaie cu partea bombata in jos si se lasa la prajit 5 minute. Daca ceapa verde incepe sa se prajeasca se ia cu o lingura si se pune deasupra carnii.  Se intorc fileurile , se adauga vinul si se lasa sa dea un clocot , se adauga sarea. Se pune capac si se lasa la fiert cca. 10 minute , la foc mic.
Se scoate pieptul de pui pe farfurii , iar sosul se readuce pe foc. Se adauga smantana lichida , se amesteca si se presara patrunjel verde tocat foarte fin si piper alb. Se toarna sosul peste carne.


Se serveste cu legume la abur , orez .

joi, 4 aprilie 2013

Bulz ardelenesc

Nu stiu daca e ardelenesc "original" pentru ca nu am procedat chiar ca la carte , dar a fost tare bun, servit intr-o zi rece , friguroasa de primavara - iarna . Stiu ca se pune la cuptor dupa ce a fost "ansamblat" , dar mie nu-mi place senzatia aceea uscacioasa a mamaligii la cuptor , asa ca am sarit peste acest pas.


Avem nevoie de:
- 150 g carnati de casa afumati , 150 g bacon , 5-6 linguri branza de burduf , 300 g faina de malai , 1 l apa , sare , 3 oua 

Preparam asa :
Carnatii taiati felii se rumenesc usor intr-o tigaie. Se procedeaza la fel si cu baconul taiat feliute. Se scot pe un prosop absorbant si se tin la cald pana se prepara mamaliguta.
Intr0un litru de apa clocotind se adauga sare si faina de malai in ploaie , amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase. Se lasa la fiert , la foc mic , pana se ingroasa , cca. 15 minute.
Ouale se fac ochiuri.
Un castronel de compot se unge cu ulei , se aseaza un strat de mamaliga , se face o adancitura la mijloc , unde se pun cateva feliute de bacon , o lingura de branza si  felii de carnti. Se acopera cu mamaliga si se rastoarna invers pe farfuria de servire.


Se presara deasupra branza si se acopera cu cate un ou ochi.
Se serveste cald.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...